Χωρίς περιορισμούς η νομιμοποίηση αυθαίρετων στάβλων
Δυνατότητα έκδοσης άδειας διατήρησης έχουν όλες οι αυθαίρετες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις του χωρικού σχεδιασμού που ισχύουν στην περιοχή στην οποία βρίσκονται. Μάλιστα, όπως αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη διαδικασία έκδοσης της άδειας διατήρησης που απαιτείται - προκειμένου να αποφευχθεί η αποβολή, η επιβολή προστίμων και η κατεδάφιση _ για τις παράνομες στάνες και τα μαντριά, δεν απαιτείται ως δικαιολογητικό η βεβαίωση χρήσεων γης για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις επιλύουν ζητήματα που αφορούν στις επιτρεπόμενες αποστάσεις. Η έκδοση «άδειας διατήρησης» για μια αυθαίρετη κτηνοτροφική εγκατάσταση είναι δυνατή ακόμη και στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις, όχι μόνο από οικισμούς, πόλεις κ.ά., αλλά και από τους χώρους ή τις δραστηριότητες που χρήζουν προστασίας, δηλαδή από ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια, μοναστήρια, ποτάμια κ.α.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, εκτός από άδεια διατήρησης, απαιτείται και άδεια εγκατάστασης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 4056/2012 σχετικά με τις ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Όπως υποστηρίζουν, δεν προκύπτει από τις ισχύουσες ρυθμίσεις ότι οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις που λαμβάνουν αυτή την ιδιαίτερη άδεια διατήρησης, απαλλάσσονται και από τις υπόλοιπες άδειες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και ειδικά από την άδεια εγκατάστασης, η οποία μάλιστα πρέπει να χορηγηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο (παρατάθηκε με το άρθρο 4ο του ν. 4424/2016) και εκπνέει στις 31.12.2018.
Έτσι, αν μια παράνομη στάνη βρίσκεται σε σημείο όπου οι χρήσεις γης δεν επιτρέπουν την κτηνοτροφία - π.χ. σε περιοχή χρήσεων κατοικίας κτλ. - τότε δεν μπορεί να λάβει άδεια εγκατάστασης. Συνεπώς, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, βάσει της νομοθεσίας «όσοι έχουν ή θα λάβουν «άδεια διατήρησης», θα πρέπει να εξασφαλίσουν και άδεια εγκατάστασης έως την 31.12.2018.
Πάντως, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, για τη διευκόλυνση της έγκαιρης υποβολής των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι φορείς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πρέπει να υποβάλλουν έως τις 4/12/2017, τουλάχιστον την αίτησή τους στην οποία θα δηλώνουν την επιθυμία ένταξής τους στη διαδικασία, ενώ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας μπορούν να τα προσκομίσουν και μετά τις 04/12/2017.
Τράτσα Μάχη
Πηγή : B2Green