Θετικό σοκ στην αγορά ακινήτων βλέπουν παράγοντες του κλάδου
Σαν μάννα εξ ουρανού βλέπουν τα μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας, που εξαγγέλθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμενοποιήθηκαν με τις προγραμματικές δηλώσεις, παράγοντες του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, πέραν ασφαλώς της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων για την προσεχή τριετία. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, το μέτρο αυτό είναι αρκετό για να δώσει σημαντική ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ιδίως από τους αγοραστές εκτός Ελλάδας.
«Σήμερα η επιβολή ΦΠΑ 24% στις συναλλαγές νέων ακινήτων δημιουργεί σημαντικό μειονέκτημα για τις επενδύσεις σε νέες κατοικίες, χωρίς παράλληλα να προκύπτει κάποιο ιδιαίτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ποταμιάνος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, τα έσοδα από τον σχετικό φόρο έχουν υποχωρήσει δραματικά, καθώς έχουν καταρρεύσει οι πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων. Ετσι, υπολογίζεται ότι τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 80% σε σχέση με το απόγειο της αγοράς το 2008 και τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται μεταξύ 11 εκατ. ευρώ και 14 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο φόρος επιβάλλεται στους αγοραστές δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχική ή κύρια, η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται) και συγκεκριμένα σε ακίνητα των οποίων η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006. Στον αντίποδα, στα παλαιότερα ακίνητα επιβάλλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον σε 3% (από 10% που ήταν έως και το 2013). Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει διαφορά 20% ανάμεσα στον φόρο που επιβαρύνει τα νέα ακίνητα και τα παλαιότερα ακίνητα, οδηγώντας έτσι όλους τους υποψήφιους αγοραστές στο να προτιμούν τα παλαιά ακίνητα και άρα μη επιτρέποντας στην οικοδομική δραστηριότητα να ανακάμψει. Οι αγοραστές, Ελληνες και ξένοι, θεωρούν το 24% απαγορευτικό και προτιμούν να αγοράσουν παλαιό ακίνητο για να επωφεληθούν από τον μειωμένο φόρο μεταβίβασης.
Ενεργειακή αναβάθμιση
Εκτός όμως από τα νεόδμητα ακίνητα, σημαντική ώθηση αναμένεται να δοθεί στην αγορά και από το μέτρο για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρόκειται για μια πρόταση που έθεσε η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τα προηγούμενα χρόνια και κατόρθωσε να πείσει για την ορθότητά της. Ουσιαστικά, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», ο κάθε ενδιαφερόμενος, είτε πρόκειται για επαγγελματία είτε για ιδιώτη που απλώς επιθυμεί να αναβαθμίσει το ακίνητό του, θα μπορεί να προχωρεί στις απαιτούμενες ενέργειες. Στη συνέχεια, προσκομίζοντας τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια εργασιών, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ που έχει καταβληθεί), θα μπορεί να εισπράττει πίσω το 40%, μέσω όμως πίστωσης του σχετικού ποσού στον λογαριασμό του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης που έχει δαπανήσει π.χ. 10.000 ευρώ για την αναβάθμιση του ακινήτου θα εισπράττει 4.000 ευρώ ως ένα είδος «κουμπαρά» στη ΓΓΠΣ. Με τα χρήματα αυτά θα μπορεί λοιπόν να εξοφλεί τις μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του, π.χ. την εφορία, τον ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό του ή άλλες οφειλές του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα έξυπνη λύση, μέσω της οποίας κινητοποιούνται χρήματα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, όμως, το Δημόσιο βγαίνει διπλά κερδισμένο, καθώς διασφαλίζεται και η φοροδοτική ικανότητα και ταυτόχρονα η συνέπεια του ιδιοκτήτη απέναντι στις υποχρεώσεις του.
Φόρος υπεραξίας
Σημαντικά μέτρα κρίνονται επίσης τόσο η αναστολή του φόρου υπεραξίας όσο και η μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές, καθώς ανακοινώθηκε και η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, η οποία καθιστά περιττή από 1ης Σεπτεμβρίου την επίσκεψη στην εφορία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Βάσει αυτής, θα μπορούν να προχωρούν σε μεταβιβάσεις μέσω μιας απλής εκτύπωσης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από το Διαδίκτυο, η οποία αρκεί για να τεκμηριώσει ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Δεν θα απαιτείται, δηλαδή, πλέον η έγκριση και του τοπικού εφόρου, που οδηγούσε σε πλήθος καθυστερήσεων.
B2Green - Νίκος Ρουσανογλου